Masło Shea

09 stycznia 2014
maslo-shea

Shea, zwane inaczej karité, jest nazywane “afrykańskim złotem”. Ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych zbliżonych z kwasami tłuszczowymi w warstwie rogowej naskórka, jest doskonale tolerowane i wchłaniane przez skórę. Znane są jego właściwości nawilżające, zmiękczające, kojące, regenerujące i przeciwzapalne. Co ciekawe, nie zatyka porów, więc kosmetyki z masłem shea mogą stosować nawet osoby z cerą trądzikową i tłustą.