Odkryj moc zielonej herbaty

10 września 2013
moc-zielonej-herbaty

Niesamowite właściwości tej rośliny znane są od tysięcy lat. Według medycy orientalnej ma ona zbawienny wpływ aż na 61 dolegliwości! Poznajcie naszą dzisiejszą bohaterkę: zieloną herbatę.

Właściwości kosmetyczne ekstraktu zielonej herbaty to przede wszystkim neutralizacja wolnych rodników. Dzieje się tak dzięki obecności cennych polifenoli. W składzie INCI kosmetyku znajdziemy zielona herbatę pod nazwą Camellia Sinensis (Green Tea) Leaf Extract. To wiecznie zielona roślina o twardych, ciemnozielonych i białych liściach oraz ozdobnych, wonnych kwiatach. Wyciąg z zielonej herbaty to ważny surowiec kosmetyczny o wszechstronnym zastosowaniu. Jest stosowany w kosmetykach do higieny intymnej, a także w preparatach ściągających, przeciwzmarszczkowych, ujędrniających i wspomagających odchudzanie.

Liście krzewu herbacianego są bogate w biologicznie czynną kofeinę i witaminę C, a także w aminokwasy, witaminy A, B, P i K, garbniki, katechiny, cukry, związki białkowe, olejek eteryczny, żywice, kwasy organiczne, enzymy, pektyny i glikozydy. Skład chemiczny liści zależy od odmiany krzewu, z którego są zbierane oraz od przemian chemicznych zachodzących w liściach po zbiorze.

W kosmetyce zielona herbata stosowana jest w preparatach do cery suchej, tłustej i trądzikowej. Wspomaga leczenie trądziku, łącznie z trądzikiem różowatym, hamuje aktywność enzymu 5-alfa reduktazy, który wzmaga pracę gruczołów łojowych i powoduje silniejsze przetłuszczanie skóry oraz tworzenie wyprysków. Dlatego zielona herbata świetnie działa w żelach do mycia twarzy. Dodatkowym działaniem kosmetycznym związków polifenolowych jest powierzchniowe działanie ściągające, pozwalające na uzyskanie okresowego, lepszego napięcia skóry.

Do plusów zielonej herbaty zaliczyć można również hamowanie aktywności kolagenazy – enzymu odpowiadającego za rozpad kolagenu w skórze. Ta właściwość razem z mocnym działaniem przeciwutleniającym sprawdza się w produktach opóźniających starzenie. Jej zapobieganie stanom zapalnym znajduje zastosowanie w pielęgnacji skóry wrażliwej i podrażnionej, ponadto roślina ta poprawia wygląd cery z problemami naczynkowymi.  Wyciąg z zielonej herbaty chroni przed uszkodzeniami skóry, do których dochodzi pod wpływem działania promieniowania UV – z tego powodu znajduje zastosowanie w kosmetykach do opalania. To składnik, który przyspiesza też metabolizm w komórkach skóry, pobudzając spalanie tłuszczu i usuwanie toksyn, będzie więc doskonały w pielęgnacji skóry z cellulitem.

Ekstrakt z zielonej herbaty dodaje się do produktów do pielęgnacji włosów, stymuluje bowiem cebulki włosów do wzrostu. Polecany jest również przy problemach z łuszczycą i łupieżem. Wykazuje działanie regenerujące, tonizujące i ściągające.

Herbaciane krzewy potrzebują specjalnych warunków klimatycznych dla osiągnięcia najlepszej jakości. Uprawia się je obecnie na całym świecie na obszarach o klimacie zwrotnikowym i podzwrotnikowym, gdzie roczne opady wynoszą co najmniej 1400 mm. Większość plantacji znajduje się w Chinach i Indiach. Oprócz sporej wilgotności krzewom potrzeba temperatury od 10 do 30º C i lekko kwaśnej gleby. Plantacje zwykle położone są na stokach górskich, na wysokości średnio od 1000 do 1200 metrów n.p.m., ponieważ występuje tam najlepsze doświetlenie. Krzaki Camellia sinensis sadzone są rzędami dla ułatwienia zbiorów. Wysokość, na której jest uprawiana, ma istotny wpływ na jakość herbaty. Im wyżej znajduje się plantacja, tym lepiej dla końcowych efektów – w takich warunkach wzrost krzewów jest powolny, dzięki czemu liście mogą nabrać bardziej intensywnego aromatu. Krzew zielonej herbaty jest zimozielony, przycina się go do pożądanej wysokości. Na plantacjach zwykle sięga dorosłej osobie do pasa, co znacznie ułatwia zbiór. Sztywne, ciemnozielone liście są początkowo wiotkie i jasne, a ich powierzchnię pokrywa srebrno-biały meszek.