Oliwa z oliwek – cenny składnik kosmetyków

06 listopada 2013
oliwa z oliwek

Oleje roślinne to świetne emolienty. Farmacja określa pod tą nazwą składniki zmiękczające, zawarte w fazie tłuszczowej receptury. Ponieważ tworzą na skórze ochronną warstwę okluzyjną, ograniczają ucieczkę wilgoci i chronią przed czynnikami zewnętrznymi. Zwiększa to wilgotność warstwy rogowej naskórka i poprawia elastyczność skóry. Emolient uzupełnia też lipidy przestrzeni międzykomórkowych. Oprócz tego oleje z roślin stanowią naturalne źródło składników aktywnych. Są źródłem przeciwutleniaczy, a także kwasów tłuszczowych. Są cenne z powodu obecności w składzie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), witamin, fosfolipidów i fitosteroli. Oleje te stosuje się w wielu formach kosmetycznych. Jednym z bardziej znanych i uznanych od wieków jest olej z oliwek, potocznie zwany oliwą. Jego zalety doceniano już w starożytności i stosowano zarówno zewnętrznie na ciało dla urody, jak i wewnętrznie na dolegliwości i dla zdrowia.

Źródłem tego znakomitego oleju są owoce drzewa oliwnego Olea europea L. – drzewa, które odegrało ważną rolę w mitach i legendach. Gałązka drzewa oliwnego jest symbolem pokoju i zwycięstwa. Oliwka europejska to najczęściej uprawiane drzewo na świecie. W Europie znane jest od tysięcy lat, a w Grecji i we Włoszech można spotkać nawet tysiącletnie egzemplarze. Drzewa oliwne uprawiane są przede w wszystkim dla owoców i wytłaczanego z nich oleju. Natomiast liście oliwne to źródło polifenoli. W miąższu oliwki znajduje się od 35 do 70% tłuszczu – jest to zależne od gatunku, sezonu oraz warunków, w jakich rośnie. Pierwszy olej tłoczony na zimno to oliwa extra virgin i virgin. Jest niezwykle delikatna, zawiera wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminę E, która chroni przed niekorzystnymi zmianami podczas utleniania.

Oliwa z oliwek jest doskonałym rozwiązaniem dla skóry podrażnionej. Łagodzi także problemy skóry suchej, odwodnionej, łuszczącej się i ze świądem, piękającej, dojrzałej, starzejącej się i skłonnej do wiotczenia. jej właściwości wykorzystuje się w pielęgnacji włosów i paznokci. Nadaje się do kosmetyków dla cery naczynkowej. Oliwa jako emolient jest skuteczna w łagodzeniu trudnych dermatoz, między innymi w łuszczycy i egzemach, poprzez ograniczenie ucieczki wody ze skóry i poprawę spójności warstwy rogowej naskórka. Gdy dokucza świąd, pieczenie, ból spowodowany zmianami przesuszonego naskórka, oliwa przynosi ulgę i złagodzenie objawów. Ma wpływ na skórę jako składnik przeciwdziałający szkodom wywołanym przez promieniowanie UV, chroni także przed efektami fotostarzenia. Oliwa ma duże powinowactwo do skóry, gdyż jej skład jest podobny do składu lipidów skórnych sebum – skwalanu, trójglicerydów, estrów wosków i kwasów tłuszczowych. Naturalne sebum chroni przed działaniem czynników środowiskowych oraz transepidermalną ucieczką wody. Inne interesujące składniki zawarte w oliwie to tokoferole używane jako przeciwutleniacze i składniki naturalnie konserwujące.